12 lucruri din bucătăria ta pe care trebuie să le arunci imediat!

Nu prea aveţi loc liber la bucătărie? Poate bucătăria dvs. nu este mică, ci pur şi simplu e plină de lucruri inutile? Să începem să facem ordine!

Ce anume trebuie să ajungă la coşul de gunoi?

1. Magneţii vechi şi notiţele de pe frigider

Aveţi obiceiul de a lipi magneţi şi notiţe pe uşa frigiderului? Bineînţeles nu vă îndemnăm să aruncaţi magneţii care vă amintesc de nişte persoane şi locuri frumoase. Dar sunt şi alţii pe care i-aţi primit în scopuri de publicitate sau agitaţie politică, sigur nu mai aveţi nevoie de ei.

Păstraţi doar lucrurile care chiar au valoare pentru dvs. şi atunci uşa frigiderului va înceta să mai fie simbolul dezordinii în bucătăria dvs.

2. Pungile de plastic din supermarketuri

La orice bucătărie poţi găsi o “pungă cu pungi” sau un sertar în care se păstrează pungile de plastic. Dar experienţa spune că majoritatea pungilor din aceste “depozite” nu vor mai fi utilizate niciodată. Aruncaţi-le la coşul de gunoi, păstrând doar câteva pungi mari şi câteva medii pentru orice eventualitate.

Pentru gunoi procuraţi nişte pungi speciale, sunt foarte ieftine. Totodată străduiţi-vă să aveţi propria pungă atunci când mergeţi la magazin, ca să nu fie nevoie să le “colecţionaţi” din nou.

3. Electrocasnice inutile

Toaster, blender, storcător, mixer… Oare cât de des faceţi suc natural sau folosiţi mixerul? Probabil au trecut luni bune de atunci, de aceea e momentul potrivit pentru a elibera bucătăria de aceste acumulatoare de praf. Puteţi să le depozitaţi în garaj, să le dăruiţi sau pur şi simplu să le aruncaţi.


Adoptaţi o nouă regulă: dacă nu folosiţi un obiect mai mult de un an de zile, scăpaţi de el pentru totdeauna! Mai ales dacă aveţi o bucătărie mică.

4. Cănile crăpate şi cu alte mici defecte

Cu siguranţă în bucătăria dvs. se pot găsi câteva căni vechi ce au suferit anumite defecte de-a lungul timpului. Parcă nu ai vrea să le arunci, dar nici nu mai poţi bea din ele. Atunci la ce bun ne trebuiesc? Zgârieturile şi crăpăturile acumulează murdărie, vă pot răni şi chiar pot provoca spargerea cănii atunci când turnaţi în ea ceva fierbinte. Coşul de gunoi e locul cel mai potrivit pentru astfel de căni.

5. Farfuriile fisurate

Acelaşi lucru e valabil şi în privinţa farfuriilor. Imaginaţi-vă că farfuria se poate sparge în mâinile dvs. tocmai când e plină cu ciorbă fierbinte. Credem că nu va fi o amintire foarte plăcută. În plus la vopsirea veselei se folosesc sărurile unor elemente dăunătoare (cobalt, bor, cadmiu). Cât timp vopseaua e întreagă, totul e în regulă. Dar în momentul în care apare o fisură, acestea ajung imediat în mâncare. Să nu vă fie milă să aruncaţi o farfurie defectată.

6. Mărunţişurile din sertare

Sertarele din bucătărie depozitează practic orice: pahare de unică folosinţă, şerveţele, gume, ambalaje etc. Nu are rost să faceţi un depozit de lucruri de care nu aveţi nevoie în timpul apropiat. Faceţi ordine în sertare şi veţi vedea că gestiunea bucătăriei va deveni mult mai simplă.

7. Borcănaşe de sticlă şi containere de plastic

S-ar părea că şi unele şi altele sunt foarte utile în gospodărie. Dar uneori ele devin atât de multe, încât e greu să găseşti loc pentru toate. Dar de ce să le înghesuiţi dacă de fapt nu veţi avea nevoie de majoritatea dintre ele? Gândiţi-vă bine care containere le folosiţi şi care stau şi se prăfuiesc degeaba. În privinţa borcanelor: le puteţi folosi pentru conserve sau pentru confecţionarea a diverse obiecte de decor. Dacă nu aveţi de gând să faceţi nici una, nici alta, aruncaţi-le la coşul de gunoi.

8. Prosoapele vechi din bumbac

Prosoapele vechi, decolorate, care amintesc mai degrabă o cârpă decât un prosop, sunt următorul candidat pentru eliberarea spaţiului în bucătărie. În plus ele au adesea un miros specific ce nu mai poate fi eliminat. Soluţia este să procuraţi un set nou de prosoape sau să treceţi la şerveţele de hârtie.

Dacă optaţi totuşi pentru prosoape de bumbac, aveţi grijă să le împrospătaţi măcar o dată pe săptămână.

9. Fundişoarele din plastic

Ştiaţi că de fiecare dată când aţi folosit astfel de fundişoare aţi adăugat în mâncare un ingredient secret – plasticul? Cuţitul nu taie doar legumele, ci pătrunde şi în plastic, micile particule ajungând într-un final în farfuria dvs. De aceea treceţi cât mai rapid la fundişoare din lemn sau sticlă, care sunt ecologice şi inofensive pentru sănătate.

10. Bureţii vechi pentru spălat vesela

Astăzi toată lumea cunoaşte că bureţii devin cu timpul un adevărat depozit de bacterii. Şi totuşi noi avem tendinţa de a le păstra luni întregi lângă chiuvetă. Buretele trebuie schimbat măcar de două ori pe lună şi chiar mai des. Dacă un burete nou s-a murdărit foarte repede, puneţi-l în cuptor cu microunde pentru 1-2 minute: microbii şi mirosul neplăcut vor dispărea pentru moment.

11. Cărţile culinare vechi

Cărţile culinare demult au fost înlocuite de tablete şi telefoane conectate la internet. Dar chiar dacă apelaţi la astfel de cărţi, atrageţi atenţia care din ele v-au prins bine în ultimul an? Dacă aţi fi avut nişte reţete preferate în ele, cu siguranţă le-aţi fi pregătit pe parcursul unui an.

Alta e situaţia dacă aveţi un raft special în bibliotecă unde le păstraţi. Dar de regulă ele stau undeva la bucătărie, adună praf, ocupă loc şi nici nu sunt folosite ani de zile. Cu siguranţă trebuie să scăpaţi de ele.

12. Produsele expirate

Scenariul ideal este să faceţi ordine generală la bucătărie. Să aruncaţi borcănaşul cu pastă de tomate uscată, punga cu macaroane vechi de luni de zile, gemul care a început să facă floare şi toate celelalte produse de care nu s-a mai atins nimeni de mult timp. Pe lângă faptul că ocupă mult spaţiu fără rost, ele pot fi chiar periculoase pentru sănătate. E o motivaţie suficientă pentru a scăpa de ele!

Ce ziceţi, ne apucăm de treabă?

error: Content is protected !!