Blugii vor părea noi! Master class despre cum să repari o pereche de blugi rupţi

A venit la mine o dată un prieten cu o pereche de blugi rupţi… M-am uitat la ei: ruptura era lângă cusătură, aşa că nu poţi pur şi simplu să îi coşi, căci va fi prea vizibil…

Multe domnişoare se plâng că blugii se rod între coapse şi se rup foarte repede. Sper că multe dintre ele vor citi acest articol, căci voi explica detaliat cum se poate rezolva această problemă neplăcută.

Aşadar, acest articol este despre cazurile cele mai dificile, adică cele în care ruptura se produce din cauza că materialul este ros, ceea ce de regulă nu se întâmplă pe cusătură, ci anume în locurile vizibile.

Vom avea nevoie de: aţă de culoarea blugilor, aţă de culoare cusăturilor, foarfece şi dublerin, adică o pânză specială la care una din suprafeţe este adezivă, ce poate fi procurată în magazinele de produse textile.

Pentru început trebuie să alegem foarte exact culoare aţei, iată cum se face asta:

Un singur fir de aţă ne poate duce în eroare, contopindu-se cu culoarea de pe fundal. Vom avea nevoie de un mănunchi de fire. În poză eu am indicat intenţionat o culoare nepotrivită, ca să fie clară diferenţa.

Întrucât gaura este destul de aproape de cusătură, ea trebuie desfăcută, pentru a fi comod să lucrăm.

Acum porţiunea ruptă trebuie lipită cu dublerin. Pregătim o bucată de acest material adeziv de dimensiune ceva mai mare decât gaura. Întoarcem blugii pe dos şi îi aşezăm pe masa de călcat în aşa fel încât să ne fie comod să apăsăm cu fierul de călcat pe locul rupturii. Alipim dublerinul de gaură cu partea adezivă (lucioasă) spre blugi şi îl fixăm cu nişte ace.

Apăsăm pânza adezivă cu fierul de călcat încălzit.

Scoatem acele şi verificăm dacă lipirea s-a făcut bine. În caz contrar mai încălzim dublerinul cu fierul de călcat.

Putem trece la faza de peticire, dar înainte de asta vom coase marginea rupturii pentru a preveni creşterea sa în dimensiuni. Setăm maşina de cusut conform parametrilor indicaţi în imaginile de mai jos, cusătură de tip zig-zag.

Însăşi peticirea o vom face cu cusătură dreaptă, ca să arate mai firesc şi calitativ. Pasul îl facem egal cu distanţa dintre liniile stofei blugilor, ca să fie mai puţin evidentă peticirea.

Acum putem petici blugii, cosându-i de-a lungul aceloraşi linii ale stofei de bază.

Aşadar, coasem dublerinul de-a lungul liniilor stofei de bază, ieşin puţin în afara peticelui. Apoi coasem alte linii paralele cu aceasta, la distanţe cât se poate de apropiate de cea dintre liniile stofei blugilor. Totodată cusăturile noastre nu trebuie să fie de aceeaşi lungime, ca imaginea să pară cât mai apropiată de original.

Şi iată ce obţinem în final.

Sigur această metodă necesită ceva timp, dar acest mic efort pentru o haină preferată se merită pe deplin. Sperăm că articolul nostru de astăzi vă va fi de folos!

Împărtăşiţi-ne în comentarii ce alte metode de restabilire a blugilor cunoaşteţi.

error: Content is protected !!