Ce punem în brazdă atunci când cultivăm roșii sau castraveți

Eu niciodată nu arunc cojile uscate de ceapă, ci le pun deoparte într-o cutie. Atunci când răsădesc roșiile și ardeiul eu pun în ficare brazdă o mână bună de coji de ceapă și humus, amestec deasupra un strat subțire de pământ apoi plantez în brazdă răsadul scos din pahar. Cojile de ceapă previn dezvoltarea multor boli ale legumelor solanacee. Coaja de ceapă este versatilă, aceasta poate fi folosită de mai multe ori. După prepararea decoctului sau a infuziei din coajă de ceapă, nu o aruncați ci folosiți-o ca îngrășământ organic, și cu siguranță veți obține o recoltă bună de legume. Cojile nu doar stimulează fertilitatea, ci și acționează ca un antiseptic ajutând la combatrea dăunătorilor. Cojile folosite pot fi puse în compost. De asemenea, din bătrâni se știe că pentru a nu lăsa gândacul de Colorado să distrugă răsadurile de cartofi, lângă plantă se îngroapă coji de ceapă, gândacii nu suportă mirosul acestora.

Eu las coaja de ceapă la macerat după care o pun sub tufele de vinete … nici urmă de gândaci de Colorado. Atunci când plantați roșiile, varza ori cartofii, nu uitați să puneți și o mână de coji în brazdă. Mulți dintre noi aruncă coaja de ceapă deși nu ar trebui să o facă deoarece ea este foarte valoroasă. Bunăoară, unii dintre noi au încercat foarte multe pentru a combate acarienii… însă nu este nevoie decât de 10 g de coajă de ceapă peste care se toarnă apă caldă, se lasă la infuzat timp de cinci zile după care se stropesc plantele necesare. Este cunoscut faptul că o cantitate de trei litri de infuzie poate înlocui zeci de produse chimice. Unii grădinari susțin că răsădurile pot fi salvate de la boala ofilirii bacteriene cu ajutorul cojilor de ceapă.

Ce punem în brazdă atunci când cultivăm castraveții

Înainte să semănăm facem brazde adânci de 2 cm la o distanță de aproximativ 15 cm una față de alta peste care turnăm apă caldă cu adaos de permanganat de potasiu (2 g la 10 litri de apă). Vom folosi aproximativ 2 litri de această apă pentru 1 m2. Apoi, după 20 min. udăm brazda cu o soluție caldă de îngrășămint de humat de sodiu (proporția fiind de 1 lingură la 10 litri de apă).

Înainte să plantăm semințele, le vom dezinfecta mai întâi într-o soluţie roz slab de permanganat de potasiu. Semințele care se vor ridica la suprafață le înlăturăm, iar pe cele rămase le clătim și le uscăm. Semințele uscate le plantăm în rânduri cu o distanță de 10-15 cm între ele și le acoperim cu un strat de pământ (1 – 1, 5 cm), tasăm un pic solul cu mâinile și nu turnăm apă deoarece șanțurile sunt bine îmbibate cu soluția caldă folosită în prealabil.

Deasupra așternem cu o folie de plastic dublă și o fixăm pe toate părțile cu șine grele, putem acoperi semințele deasemenea cu rame de sticlă sau sicle din plastic tăiate în jumătate. Folia de plastic o vom înlătura după 25-30 de zile, timp în care vor crește răsadurile.

error: Content is protected !!