Ce regrete au oamenii atunci când sunt pe moarte? Cu siguranță nu v-ați gândit la aceste 5 lucruri.

O asistentă medicală a înscris lucrurile pe care cel mai des le regretă oamenii pe patul de moarte. Nimeni dintre persoanele bolnave de moarte, de care ea a avut grijă, nu a amintit niciodată de relatii intime sau de sărituri cu parașuta. Cel mai des cei muribunzi, în special bărbații, spun: „Mai bine, munceam mai puțin”.

Această asistentă medicală, care a îngrijit persoanele în ultimele momente ale vieții, a enumerat 5 lucruri despre care regretă cei muribunzi.

Bronnie Ware, asistentă medicală australiană, a lucrat mulți ani în secția de îngrijiri paleative. Ea avea grijă de pacienții care mai aveau de trăit 12 săptămâni și a înscris toate spusele lor înainte de moarte.

Bronnie scrie despre luciditatea și trezvia pe care o au oamenii la sfârșitul vieții și despre ce putem învăța de la ei. „Atunci când îi întrebam despre cele mai mari regrete ale lor, majoritatea dintre ei spuneau același lucru”.

Iată 5 lucruri despre care regretă cel mai des oamenii înainte de moarte.

1. Aș fi vrut să am curajul să-mi trăiesc viața așa cum mi-am dorit eu, dar nu cum au vrut ceilalți.

„Acest lucru este cel mai des regretat. Atunci când oamenii conștientizează că viața lor se apropie de sfârșit, ei se uită cu mintea trează în urmă și își dau seama că multe dintre dorințele lor nu au devenit realitate. Majoritatea oamenilor nu au reușit să-și realizeze nici măcar jumătate din visele lor. Ei mor și își dau seama că motivul sunt hotărârile pe care nu le-au luat sau nu le-au luat singuri. Sănătatea redă libertate omului și unii conștientizează acest fapt când nu o mai au.”

2. Nu trebuia să muncesc atât de mult.

„Acest lucru era spus de fiecare pacient-bărbat. Ei nu au văzut cum cresc copii lor și au acordat foarte puțină atenție soțiilor lor. Despre aceste lucruri menționau și femeile, însă multe paciente erau în vârstă și nu erau nevoite să câștige un ban. Toți bărbații pe care i-am îngrijit, regretau foarte mult că și-au dedicat viața unei munci grele.”

3. Trebuia să fiu mai îndrăzneț și să vorbesc deschis despre sentimentele mele.

„Multe persoane își inhibau sentimentele pentru a păstra relațiile pașnice cu cei din jur. Drept rezultat ei și-au asigurat o viață mediocră și nu au devenit cine și-au dorit. Regretul și furia sunt cauza bolilor multor persoane.”

4. Trebuia să mențin relațiile de prietenie.

„În majoritatea cazurilor, până în ultima clipă nu conștientizau valoarea adevărată a prieteniei. Mulți dintre ei erau atât de ocupați, încât în timpul vieții au pierdut relațiile de prietenie foarte prețioase. Mulți regretă că nu au acordat suficientă atenție prietenilor lor. Fiecărui muribund îi este dor de prietenii săi.”

5. Dacă mi-aș fi permis să fiu mai fericit.

„Straniu, dar aud foarte des aceste cuvinte. Mulți chiar și la sfârșitul vieții nu au realizat că pentru a fi fericit trebuie hotărâre. Ei au fost prinși de stereotipuri și obiceiuri vechi. Așa numita „comoditate a obiceiului” a dominat sentimentele lor și viața lor cotidiană. Frica de a schimba ceva, a rezultat în faptul că ei se amăgeau pe ei înșiși și pe ceilalți, considerând că totul le convine, când în adâncul sufletului și-ar fi dorit cel puțin o dată să râdă și să se distreze cu adevărat.”

Suntem fericiți pentru că ne-am născut, însă cum ne vom aranja viața depinde de noi. Adevărata valoare a vieții este conștientizată când aceasta se termină. Ceea ce este important la sfârșitul vieții, trebuie să fie important și pe parcursul ei.

error: Content is protected !!