Cum să faci singur propriul grătar din cărămidă

Stilul ţărănesc de amenajare a vilelor devine din ce în ce mai popular, iar sutele de ani de experienţă îl fac şi foarte confortabil.

Echipa Perfect-ask.net a pregătit pentru dvs. o metodă de creare a unui grătar din cărămidă, care vă va face să vă simţiţi foarte confortabil, mai ales atunci când aveţi vreo sărbătoare sau o petrecere cu prietenii.

Grătarul poate fi zidit în doar câteva ore, iar pentru asta veţi avea nevoie de:

circa 130 de cărămizi

plită din fontă

argilă

nisip de râu

apă

Vom începe cu fundaţia, care trebuie să fie destul de dreaptă şi rezistentă. Iniţial săpăm un şanţ de 15 cm în adâncime. Lungimea şi lăţimea trebuie să corespundă la 9 rânduri a câte 3 cărămizi.

Urmează să zidim pereţii grătarului. Pentru asta vom pregăti mortarul: adăugăm apă în amestecul de argilă şi nisip de râu până obţinem consistenţa unei paste omogene. Grătarul nostru va avea 3 componente: mangalul pentru frigărui, cuptorul şi hornul. Pentru comoditate vom clădi pereţii mangalului cu latura îngustă a cărămizii.

În cazul cuptorului vom zidi două laturi laterale, iar înainte de a pune ultimul rând de cărămidă, vom aşeza la capete nişte colţare metalice rezistente, care vor prelua greutatea cărămizilor din ultimul rând. Abia după aceea zidim şi hornul. Toată construcţia trebuie să se usuce cel puţin o zi înainte de a fi utilizată.

Când începeţi a face focul folosiţi crenguţe mici şi subţiri, iar când focul va fi suficient de mare puteţi adăuga lemne mai mari. Focul se face, bineînţeles, în cuptor, iar construcţia acestui grătar e foarte comodă pentru frigărui: dacă mai aveţi nevoie de jăratec, pur şi simplu îl trageţi din cuptor în mangal şi viceversa. În scurt timp cărniţa aromată va fi gata!

Dacă hornul nu evacuează suficient fum, îi puteţi pune deasupra o căldare fără fund. Însăşi construcţia nu vă limitează în nimic, o puteţi adapta şi perfecţiona după propria dorinţă!

error: Content is protected !!