Cum se taie corect zmeura primăvara, vara și toamna!

Tăierea regulată a zmeurei reprezintă un moment important în îngrijirea acestei plante. Pentru o creștere rapidă și o recoltă bună, trebuie să fie respectate câteva reguli ale acestui proces complex, pe care urmează să le descoperiți în continuare.

Zmeura de vară trebuie să fie tăiată în timpul plantării: Lăstarii sunt tăiați până la 50 cm După aceea, arbustul este tăiat de mai multe ori pe sezon.

Tăierea zmeurei primăvara

De obicei, primăvara, zmeura se taie la sfârșitul lunii martie – aprilie, în funcție de condițiile meteorologice. Este necesar ca zăpada să fie topită, însă solul să nu se fi încălzit.

În acest timp se taie toți lăstarii slab dezvoltați și deteriorați. Ramurile rămase sunt tăiate până la primul ochi sănătos. Aceasta stimulează creșterea plantei, care mai târziu va forma 3-6 lăstari de o lungime de aproximativ 50 cm.

Astfel, la realizarea acestui proces se ia în considerare următoarea regulă: la 1 metru de plantă trebuie să fie lăsați 15-20 lăstari. Dacă sunt mai multe ramuri sănătoase, urmează a fi tăiate și ele până la bază.

Tăierea primăvara este o operațiune obligatorie în îngrijirea plantei de zmeură.

Dacă doriți ca fructele de zmeură să nu se coacă simultan, dar treptat pe tot parcursul verii, tufele de zmeură trebuie să fie tăiate la diferite înălțimi. O parte din arbuști sunt tăiate la 10-15 cm, partea a doua – la jumătate din înălțimea plantelor și zmeura din a treia parte se taie astfel încât să rămână lăstari de 15-20 cm lungime.

Tăierea zmeurei vara

Tăierea de vară este o altă etapă importantă în îngrijirea zmeurei. În timpul înfloririi arbustului, se îndepărtează toate ramurile și frunzele bolnave (de obicei acestea sunt de culoare galbenă) și se ard, astfel încât infecția să nu se răspândească la mugurii sănătoși.

O dată sau de două ori pe săptămână se taie lăstarii tineri, care apar din pământ la o distanță de mai mult de 20 cm de la centrul arbustului. Realizați acest pas destul de ușor: introduceți lopata în pământ la un unghi mic și tăiați sistemul de rădăcină al tânărului lăstar.

Iar dacă doriți să crească recolta de zmeură, atunci utilizați metoda dublei-trunchieri. În acest scop, la începutul lunii iunie, când lăstarii ajung la o înălțime de 100-120 cm, tăiați vârfurile cu aproximativ 5-7 cm. În acest fel, nutrienții vor veni spre mugurii laterali, care spre sfârșitul toamnei vor crește în alți 4-8 lăstari tineri de aproximativ 50 cm. Toamna aceștia se îndoaie spre pământ, astfel încât să petreacă iarna sub zăpadă și să nu înghețe. În primăvară, acești muguri vor fi tăiați cu 10-15 cm. Acest lucru încurajează apariția unor noi ramuri purtătoare de fructe.

Mugurii de zmeură inutili sunt tăiați pe parcursul verii.

Tăierea zmeurei toamna

Aproximativ cu 2-3 săptămâni înainte de debutul vremii reci, se vor elimina toți lăstarii bolnavi, rupți și deteriorați de insecte. De asemenea, complet (fără cioturi) se taie ramurile bienale care au avut fructe în anul curent (acestea sunt maro) și mugurii slab dezvoltați verzi, care seamănă mai mult cu iarba.

Notă: toate ramurile tăiate urmează să fie arse, pentru a distruge dăunătorii care iernează în planta dată.

Distanța dintre tufele de zmeură ar trebui să fie de cel puțin 60 cm. Prin urmare, în cazul în care a crescut mai mult, mugurii laterali inutili trebuie să fie tăiați.

În zonele cu climă instabilă, zmeura termofilă (care nu rezistă la temperaturi de peste -35 ° C) se leagă, se apleacă la pământ și se fixează. După apariția zăpezii, aceasta se va acoperi cu un strat de zăpadă.

Nu lăsați pe arbust mugurii de prisos! Datorită unui proces corespunzător de tăiere a zmeurei, se va îmbunătăți circulația aerului și pătrunderea luminii la ramurile tinere care dau recoltă. Urmați recomandările noastre – și în vara veți avea o recoltă bogată și gustoasă.

error: Content is protected !!