Da, există și în România o parte din Occident. Această comună este un model pentru întreaga țară!

În România există o localitate europeană în adevăratul sens al cuvântului – este comuna Pădureni, din județul Vaslui. Deși este numită comună arată mai bine ca un orășel modern. Are camping, piscină, teatru de vară, sală de spectacole, loc pentru echitaţie, teren de sport cu tribună şi nocturnă, un parc frumos amenajat cu foișoare și terase.

De fapt, județul Vaslui este considerat unul dintre cele mai sărace județe din România, însă această comună este amenajată cu drumuri asfaltate, rețea de canalizare și stație de epurare. Ea are în componența sa opt sate cu o populație de peste 4000 de locuitori.

Temistocle Diaconu, fost învățător și director al căminului cultural și coordonator al ansamblului folcloric „Stejărelul”, este primar din 1990. Acesta a fost promotorul schimbărilor majore din comună și a avut curajul să înfrunte toate greutățile.

„Chiar după desființarea CAP-urilor, oamenii au fost înțelepți, nu au distrus nimic, la propunerea mea, și am reușit să creăm un sector de gospodărire comunală. Înțelepciunea lor a fost răsplătită, pentru că și-au dat seama că dacă le-ar fi distrus, am fi fost mult mai săraci decât eram”, a povestit Temistocle Diaconu.

El a obținut acest nivel de prosperitate apl comunei datorită fondurilor externe și europene. A modernizat drumurile dintre sate, a construit rețele de canalizare, stații de epurare și a alimentat satele cu apă. De asemenea, comuna este dotată cu televiziune prin cablu, funcționează două dispensare, două cabinete de medicină de familie, farmacii și cabinet stomatologic.

„Mi-am dorit să aduc civilizaţia”

“Satele erau îngropate în noroaie şi mi-am dorit să aduc civilizaţia. După asfaltare şi aducţiuni apă, am modernizat şcoli, grădiniţe, dispensare şi am făcut un cabinet stomatologic. Avem şi un centru de zi pentru 30 de copii cu risc de abandon şcolar”, a povestit primarul.

Cu ajutorul fondurilor europene a construit un centru de zi pentru copii din familiile sărace. A reușit să construiască și o sală de festivități.

Locuitorii comunei se bucură foarte mult de piscină și de lacul de agrement. În jurul acestora a fost amenajat un parc cu grătare, spații verzi, locuri de joacă pentru copii, foișoare și mini-terenuri de sport pe care oricine le poate închiria.

În timpul verii aici se odihnesc atât săteni, cât și turiști. Recent a fost amenajat un teren de echitație cu cai și ponei.

Tinerii din comună pot să-și manifeste abilitățile sportive pe trei terenuri de sport, iar cei mai în vârstă pot să se delecteze cu spectacole la teatrul de vară.

Dacă este voință, totul este posibil. Este posibil să se locuiscă și în satele din România la nivel european.

error: Content is protected !!