Deci iată de ce routerul trebuie repornit de atâtea ori! De acum nu mai am nici o problemă!

Modul de viaţă din ultimii ani e greu de imaginat fără acces la Internet. Practic fiecare dintre noi are atâtea gadgeturi, încât un router Wi-Fi în casă a devenit o necesitate.

Dar aşa cum nimic pe lumea asta nu este perfect, şi viteza de Wi-Fi lasă de dorit. Redacţia Perfect-ask.net vă va relata cum puteţi utiliza internetul fără căderi de semnal.

De ce trebuie repornit routerul

Routerul este un fel de calculator mic: el are memorie, procesor şi sistem de operare. Iar asta înseamnă că şi el are nevoie de restart din când în când. De regulă furnizorii dedică pentru gadgeturile dvs. nişte IP’uri temporare, prin care are loc transferul de date. IP’urile permanente sunt destul de scumpe şi la ele apelează de obicei întreprinderile economice.

De aceea adresa IP a telefonului sau laptopului dvs. se poate schimba în orice moment. Iar dacă routerul nu a reuşit să identifice această schimbare, el nu va mai putea realiza conexiunea la reţea. În astfel de momente este necesară repornirea routerului.

Cu atât mai mult dacă luăm în consideraţie că de regulă noi conectăm la router tot mai multe dispozitive: telefon, tabletă, calculator etc., e clar că routerul ajunge să funcţioneze la limita posibiltăţilor sale tehnice.

În caz de supraîncărcare a reţelei, routerul poate ajunge în stare de insuficienţă de memorie, sau el pur şi simplu va încetini treptat până când se vor bloca toate conexiunile. Dacă memoria internă a routerului nu atinge 1 GB, atunci el pur şi simplu nu rezistă la o reţea atât de dinamică, iar repornirea sa e însoţită de o curăţire a memoriei şi, deci, la o funcţionare mai bună.

Moduri de repornire a routerului

1. Restart cu ajutorul butonului de pornire

Majoritatea routerelor au un buton numit Power sau On/Off, care trebuie pur şi simplu apăsat pentru a opri alimentarea routerului. După 30-40 de secunde apăsaţi butonul din nou pentru a porni dispozitivul.

2. De asemenea aţi putea deconecta routerul de la reţea prin scoaterea din priză a blocului de alimentare. Dar această acţiune ar putea duce la dereglarea setărilor sale, restabilirea cărora ar putea dura ceva timp.

3. Restart prin interfaţa web

Aceasta e cea mai corectă metodă din punct de vedere funcţional. Problemă e că ea necesită mult mai mult timp decât celelalte metode. Pe de altă parte ea nu necesită acces fizic la router, în cazul în care acesta e aşezat într-un loc la care e dificil de ajuns.

4. Repornirea routerului prin telnet

După cum am spus, orice router este în sine un mini-calculator dotat cu sistem de operare, care la rândul său are setate anumite servicii. Unul dintre acestea este telnet. Acesta reprezintă un protocol special care permite administrarea dispozitivului la distanţă, prin calculator. Din păcate versiunile recente de Windows nu au serviciul telnet instalat. Dar ca să nu pierdeţi timp cu această procedură, puteţi instala nişte softuri mici cum ar fi Putty sau Kitty.

Dacă routerul dvs. revine la funcţionare normală după un simplu restart, atunci aţi putea automatiza această procedură, procurând un adapter cu cronometru. Acesta poate fi setat să repornească la o anumită oră, de exemplu când toţi dorm sau când nimeni nu e acasă.

Iată cât este de simplu! Distribuiţi această informaţie şi prietenilor dvs., le va fi foarte util!

error: Content is protected !!