Deosebirile dintre bicarbonatul de sodiu și praful de copt pe care trebuie să le cunoască fiecare gospodină

Bicarbonat de sodiu sau praf de copt? Bicarbonatul de sodiu și praful de copt sunt printre cei mai folosiți agenți de afânare pentru prăjituri în zilele noastre. De asemenea aceste două ingrediente pot fi folosite și în alte scopuri în gospodărie. Multe persoane se întreabă care este mai potrivit. Trebuie să știți că fiecare își are destinația sa și nu ar fi bine să le confundați. În prezentul articol vă vom prezenta câteva deosebiri importante dintre ele.

Știți oare ce se va întâmpla dacă veți confunda bicarbonatul cu praful de copt într-o prăjitură? Sau ce efect va avea praful de copt dacă îl veți pune în locul bicarbonatului pentru a înlătura mirosul urât din frigider?

Să începem de la bicarbonatul de sodiu.

Bicarbonatul este folosit pe larg nu doar pentru prepararea aluatului, ci și pentru curățarea diferitelor obiecte sau ca remediu naturist. Bicarbonatul este o bază din punct de vedere chimic și este opusă acidului având un pH mai înalt decât, de exemplu, oțetul.

Dacă veți folosi pentru prăjituri bicarbonat de sodiu în reacție cu vreo substanță acidă, cum ar fi oțetul, smântâna, sucul de lămâie sau zahărul brun, atunci se va crea o dioxid de carbon care se manifestă prin formarea unor bule de aer. Astfel, obținem un agent de afânare. Veți obține același efect de afânare dacă veți încălzi bicarbonatul, dar va avea un gust metalic care este asociat cu un pH alcalin.

De asemenea, se recomandă să nu folosiți la prăjituri bicarbonatul de sodiu pe care l-ați ținut în frigider pentru înlăturarea mirosurilor. În general, bicarbonatul trebuie păstrat într-un loc uscat și ferit de lumină.

Continuăm cu praful de copt.

Probabil că multe gospodine au observat că praful de copt conține bicarbonat de sodiu. Pare a fi același bicarbonat de sodiu, însă acesta deja are în componența sa acel element acid care este necesar pentru a genera o reacție de afânare.

De asemenea, majoritatea prafurilor de copt au un efect dublu de dospire decât reacția dintre bicarbonatul de sodiu și un alt ingredient acid. Dacă folosiți praf de copt, nu puteți prepara aluatul din timp, deoarece procesul de dospire începe imediat ce intră în reacție cu celelalte ingrediente.

Totul se reduce la acel echilibru de acid și de bază, precum și la efectul dospire. Indiferent dacă utilizați bicarbonat de sodiu sau praf de copt, totul depinde de rețetă și cât de intens doriți să fie gustul, precum și de gradul de dospire. Brutarii folosesc fie bicarbonat, fie praf de copt în funcție de efectul pe care vor să-l obțină.

La fel ca bicarbonatul de sodiu, praful de copt trebuie păstrat la loc uscat și întunecos.

error: Content is protected !!