Evitați oamenii negativi: aceștia vă omoară încetul cu încetul…

Cu toţii cunoaştem cât este de greu să comunici cu cârcotaşii. Aceştia îi fac pe oamenii din jur să preia o parte din negativismul lor. De altfel pentru savanţi aceasta nu e o noutate: omul care cârteşte, se plânge, se vaietă şi dramatizează totul îi molipseşte pe cei din jur. Dar se pare că aceasta e doar o mică parte a problemei.

Cercetările recente demonstrează că o comunicare cu astfel de oameni se reflectă negativ asupra sănătăţii noastre şi nu e vorba doar de sănătatea sufletească, ci şi de cea trupească.

Negativismul emis de colegi, prieteni sau rude reprogramează la propriu creierul nostru în aşa fel, încât pe de o parte îi este deja mai simplu să vadă în jur numai rău şi, de cealaltă parte, îi este dificil să vadă binele.

Teza simetrică este la fel de valabilă: pozitivismul este un muşchi ce creşte odată cu aplicarea lui.

Astfel de sentimente ca cinismul, duşmănia şi furia sunt pur şi simplu îngrozitoare pentru organismul nostru…

Negativismul vă poate ucide

Să vorbim de exemplu despre furie. Ea afectează sistemul nostru imunitar, iar impactul este mult mai grav decât am putea presupune. O explozie de furie suprimă sistemul nostru imunitar pentru tocmai 6 ore! Dacă vă veţi înfuria des, veţi fi în grupul de risc a unor fenomene cumplite ca stopul cardiac şi atacul vascular cerebral – subliniază cardiologul Cynthia Thaik.

Vi se întâmplă des să nu aveţi încredere în persoanele cu care comunicaţi? O cercetare publicată în 2014 în revista Neurology demonstrează că neîncrederea şi cinismul cresc riscul de demenţă senilă şi de boală Alzheimer.

Şi inima are de pătimit: o cercetare făcută în 2009 a arătat că femeile cinice mor mai des din cauza bolilor cardiace.

Negativismul este ca o gripă…

În linii generale savanţii nu au nici o îndoială că negativismul este într-adevăr teribil. Nici nu vă imaginaţi cât de molipsitoare pot fi aceste stări.

“Cu cât mai mult timp petreceţi alături de oameni predispuşi negativ, cu atât mai mult începeţi să vă asemănaţi lor” – explică psihologul Elaine Hatfield, care a făcut o cercetare în domeniu. “Eu am descoperit că oamenii imită toate trăsăturile de comportament ale celorlalţi: expresiile feţei, poziţiile, mişcările, tonalitatea vocii etc. Dar cel mai important e că noi împrumutăm starea psihologică a oamenilor cu care interacţionăm. Oamenii sunt fiinţe foarte sensibile. Dacă cineva din jurul dvs. are dispoziţie proastă, o veţi prelua şi dvs. Acelaşi lucru e valabil în sens invers”.

Depuneţi tot efortul pentru a scăpa de stările negative şi distructive, nu vă plângeţi şi evitaţi cârteala. Îndemnaţi-i cu dragoste şi pe cei din jur să facă la fel, astfel vă veţi proteja sănătatea dvs. şi a celor dragi!

error: Content is protected !!