Iată ce se întâmplă cu creierul femeii în timp ce împleteşte!

Împletitul este un hobby foarte popular. Dar ce urmări are asupra creierului nostru?

Acum 15 ani eu am fost invitată într-un cerc de împletit şi croşetat.

La întrebarea mea indignată: “Când să mă ocup şi de asta?” am primit un răspuns promt: “Luni la ora 4”.

Întâlnirile aveau loc în casa unei prietene de-ale mele, care nu trăieşte foarte aproape de mine, dar eu am decis să merg o dată, măcar să văd care-i treaba.

De fapt arta împletitului mi-a transmis-o mama, apoi pe la 15 ani am avut câteva ore tematice la educaţia tehnologică, după care am lăsat andrelele la o parte pentru câteva zeci de ani. Şi iată cum după atâta timp eu am fost “recrutată” în acest cerc de creaţie artizanală.

De atunci am împletit nenumărate eşarfe, pulovere, fulare, căciuli, mănuşi, ciorapi şi pături. Mi-am făcut un obicei să iau andrelele şi lâna oriunde aş merge, mai ales dacă urmează să şed mult sau să ascult ceva. De fapt eu încă la şcoală am observat că dacă mâinile sunt ocupate cu ceva, conştiinţa lucrează în regim “aici şi acum”.

Conform datelor portalului CraftYarnCouncil, la momentul actual fiecare a treia femeie cu vârsta între 25-35 de ani practică împletit sau croşetat.

Un celebru cardiolog şi unul din fondatorii psihosomaticii, dr. Herbert Benson, afirmă că împletitul regulat creează o stare de relaxare capabilă să reducă pulsul şi să micşoreze tensiunea arterială, ba chiar reduce până la un nivel inofensiv concentraţia în sânge a hormonului stresului, cortizolul.

Numai că spre deosebire de alte moduri de relaxare, împletitul are şi un efect foarte util din punct de vedere material.

Conform unui sondaj la care au participat circa 100.000 de femei care practică împletitul, reducerea stresului şi autorealizarea artistică au schimbat radical calitatea vieţii lor.

Dar nu numai femeile pot beneficia de aceste efecte uimitoare. Tatăl unei fetiţe născute prematur a mărturisit că în toată perioada în care copilaşul s-a aflat în terapie intensivă “împletitul căciuliţelor din lână oferea speranţă şi te făcea să nu te simţi neajutorat. Acest hobby, pe care îl practic de atunci, mă ajută şi astăzi să lupt cu stresul de la serviciu şi să mă concentrez asupra rezolvării problemelor”.

Dar dacă e să privim lucrurile mai profund, folosul împletitului trece mult de limitele luptei cu stresul sau ale plăcerii creaţiei.

Spre exemplu Karen Zila Hayes, un life-coach din Toronto, a elaborat un program de terapie prin împletit. Printre altele acest program vine să-i ajute pe dependenţii de fumat să scape de acest obicei dăunător, dar presupune şi lupta cu unele boli mai serioase, inclusiv cancerul.

La rândul lor administratorii şcolilor şi închisorilor în care s-a introdus program de împletit au remarcat că acesta are un efect calmant şi îmbunătăţeşte abilităţile sociale ale oamenilor. În plus necesitatea de a urma cu stricteţe instrucţiunile îmbunătăţesc atenţia, iar în cazul copiilor chiar îi ajută să înţeleagă mai bine matematica.

Unii oameni consideră că împletitul îi ajută să-şi ţină greutatea sub control. Atunci când eşti implicat activ în activitatea împletitului, pofta de mâncare sau de ţigară trece pe plan secund.

Doamnele în vârstă care practică împletitul afirmă că acesta are un impact pozitiv asupra articulaţiilor degetelor, mai ales când e vorba de artrită.

După cum a mărturisit o femeie ce suferă de o boală autoimună care afectează mâinile, acest hobby i-a făcut articulaţiile mult mai flexibile şi a redus considerabil durerea.

În anul 2009 University of British Columbia a făcut un studiu la care au participat 38 de femei cu tulburări digestive şi anorexie nervoasă. După ce acestea au fost învăţate să împletească, au fost remarcate progrese vizibile în starea lor de sănătate. 74% dintre ele au mărturisit că această ocupaţie le-a ajutat să uite de frică şi de gândurile despre problemele lor.

Betsan Corkhill, autorul cărţii “Împletiţi sănătoşi”, a fondat site’ul Stitchlinks, unde se explică importanţa “împletitului terapeutic”, cum îl numeşte dumneaei. Conform sondajelor pe care le-a organizat, 54% din respondenţii care au trecut prin depresie au afirmat că datorită împletitului au ajuns să se simtă fericiţi şi foarte fericiţi.

Corkhill a presupus că creierul este capabil să prelucreze la un moment dat doar o anumită cantitate de informaţie, iar activitatea împletitului ocupă o parte din capacitatea creierului, suprimând semnalele de durere.

Dar probabil cel mai impresionant studiu e cel care a afirmat că datorită andrelelor sau cârligelului poate fi prevenită demenţa senilă şi alte probleme ale creierului uman.

Studiul publicat în Journal of Neuropsychiatry & Clinical Neurosciences afirmă că oamenii care practică astfel de meşteşug au şanse mult mai mici de a avea tulburări cognitive sau probleme de memorie.

Totodată a fost dovedit că citirea regulată a ziarelor sau muzica nu au un efect atât de puternic. Cercetătorii afirmă că împletitul dezvoltă căile neuronale din creier, fapt ce contribuie la menţinerea capacităţilor cognitive.

Ce credeţi despre aceste constatări uimitoare? Aţi simţit astfel de schimbări după ce aţi început să împletiţi?

error: Content is protected !!