Îmi place enorm să gătesc cu leuștean. Recomandări pentru creșterea acestuia.

Leuşteanul este o plantă aromatică foarte apreciată de gospodinele din ţara noastră. Şi asta nu se datorează doar mirosului şi gustului pe care îl transmite bucatelor, ci şi pentru proprietăţile sale medicinale deosebite.

Seminţele de leuştean se seamănă fie toamna, fie la începutul primăverii, într-un sol afânat şi umezit în prealabil, după care se acoperă cu un strat subţire de sol. Leuşteanul semănat toamna răsare la începutul lui martie, iar cel de primăvară răsare după 2-3 săptămâni.

cum-se-cultiva-leusteanul
Această cultură formează o rădăcină puternică, ce o face foarte rezistentă la condiţii climaterice extreme. Leuşteanul are o durata de viaţă de circa 7-10 ani, iar tufele sale se pot regenera dacă solul este fertilizat şi afânat în perioada primăverii.

În timpul verii leuşteanul face flori galbene, din care se formează seminţele. Planta are nevoie de umezeală permanentă, dar excesul de apă îi poate fi dăunător. Pentru o dezvoltare bună, leuşteanul are nevoie de un sol nisipos, care trebuie afânat începând cu al doilea an de viaţă. Totodată este contraindicată semănarea leuşteanului pe pământ lutos sau calcaros.

Deşi în general această plantă nu este pretenţioasă, totuşi în prima perioadă de vegetaţie leuşteanul este destul de sensibil, de aceea se recomandă protejarea tufei cu folie de plastic sau clopot de sticlă în fiecare noapte până la sfârşitul lui aprilie.

Leuşteanul are nevoie de lumină solară, dar cel mai indicat ar fi un loc cu semiumbră naturală, adică lângă copaci sau plante de dimensiuni mai mari decât a leuşteanului.

Vă dorim să aveţi parte de leuştean proaspăt din grădină oricând veţi avea nevoie!

error: Content is protected !!