Întinerirea pomului de măr prin curațare toamna!

Mărul este cel mai întâlnit pom în livezile din regiunea noastră. Mulți pomi i-am plantat noi înșine și ne bucură cu recolta lor. Din păcate, nimic nu este veșnic. Cu timpul ei îmbătrânesc și recolta lor scade. Opriți-vă, nu vă grăbiți să taiați pomul. Există o soluție de întinerire a mărului prin curățarea corectă.

Înainte de a curăța mărul, trebuie examinat cu mare atenție. De obicei, dacă pomul este bătrân, atunci are mulți lăstari de prisos, iar la bază mulți puieți. În primul rând, trebuie înlăturați toți acești puieți. În al doilea rând, trebuie tăiate toate ramurile uscate și acele ramuri care sunt deteriorate, bolnave sau afectate de dăunători. Toate aceste ramuri se ard.

Dacă nu ați avut grijă mai mult timp de pomul de măr, atunci curățarea trebuie făcută treptat. În primul an, se vor tăia doar ramurile deteriorate, iar în următorul an se vor scurta ramurile sănătoase. Curățarea se începe prin mișcorarea înălțimii pomului, aproximativ cu o treime și în același timp se răresc porțiunile mai dense ale coroanei.

Țineți minte, într-un an pot fi tăiate fără durere doar una-două ramuri mari. Grosimea unor astfel de ramuri este de aproximativ 10 cm. Cele mici (de grosimea unui creion) trebuie tăiate astfel încât să se păstreze mugurii necesari. Iar atunci când tăiați ramurile mijlocii, păstrați ramurile necesare. Cel mai bine se regenerează ramurile a căror diametru nu depășește doi centimetri. Acestea sunt cele mai multe. Toate rănile care se formează trebuie prelucrate cu mastic pentru pomi.

Dacă după curățarea inițială, pomul de măr a dat multe ramuri noi verticale, atunci acestea trebuie rărite în următorul an. Restul lăstarilor, de asemenea, trebuie taiați păstrând mugurii laterali sau ramurile laterale pentru a le reda o poziție orizontală pe viitor.

Lunile octombrie și noiembrie sunt cele mai potrivite pentru începerea întineririi. În această perioadă pomii sunt liniștiți și vor suporta mai ușor curățarea. Este foarte important că în această perioadă se observă foarte bine structura pomului, ceea ce vă va ajuta să determinați care ramuri trebuie tăiate. Ramurile de sus trebuie tăiate radical, deoarece astfel soarele va pătrunde prin toată coroana pomului. Toate ramurile care iese din coroană sub unghi ascuțit trebuie îndepărtate, deoarece aceste ramuri nu vor ține recolta și se vor rupe dacă nu vor fi sprijinite.

error: Content is protected !!