Metodologia japoneză împotriva lenei sau “Principiul unui minut”

“De luni voi începe o viaţă nouă, voi merge la sala de forţă, voi face gimnastică, voi citi multe cărţi…” – fiecare dintre noi îşi propune la un moment dat nişte obiective pe care nu le atinge, le amână cu o săptămână, o lună, un an…

Uneori suntem foarte entuziasmaţi la început şi mergem la sală, antrenându-ne cu multă ardoare, iar după 2-3 săptămâni facem o pauză foarte îndelungată. De ce se întâmplă asta? Pentru că efortul depus e mare, este rutină, iar noua ocupaţie încă nu a intrat în obicei.

Metodologia kaizen sau “Principiul unui minut”

Metodologia japoneză kaizen, în care este inclus şi aşa numitul “principiu al unui minut”, constă în faptul că omul trebuie să facă ceva timp de un singur minut, dar neapărat în fiecare zi şi la aceeaşi oră. Un minut este foarte puţin, de aceea e uşor să faci practic orice fără să fii atacat de lene. Dacă pentru a amâna o activitate de jumătate de oră veţi începe să căutaţi tot felul de scuze, una de doar un minut va fi făcută cu uşurinţă.

Nişte exerciţii fizice, studiul unei limbi străine, lectura unor cărţi – toate acestea sunt foarte uşor de făcut dacă vă gândiţi că e nevoie de doar un minut. Ba mai mult, aplicând această metodologie vă veţi simţi foarte bine! Mai ales că aceşti mici paşi vă vor face să obţineţi rezultate impresionante.

Cel mai important e că în acest fel veţi căpăta încredere în sine, hotărâre şi voinţă de a vă realiza planurile! Succesele personale ne inspiră întotdeauna, de aceea trecerea de la 1 minut la 5, iar apoi la 10 va fi foarte uşoară! Foarte curând veţi ajunge să investiţi în planurile dvs. timpul pe care vi l-aţi propus iniţial.

Kaizen este în general un concept de management şi a luat naştere în Japonia, iar însuşi termenul e alcătuit din două cuvinte: “kai” – schimbare, “zen” – înţelepciune. Autorul conceptului este Masaaki Imai, care consideră că sistemul “kaizen” este o adevărată filosofie, care poate fi aplicată cu brio atât în afaceri, cât şi în viaţa privată.

Reprezentanţii culturii occidentale au privit iniţial cu scepticism metodologia kaizen, căci în Apus se consideră că reazultatele mari nu pot fi obţinute fără eforturi mari. Dar practica demonstrează că eforturile exagerate pot epuiza toate forţele omului, fapt ce duce la o totală lipsă de rezultat. În schimb principiul kaizen s-a dovedit a fi foarte eficient, mai ales în sfera economică, unde se ştie bine ce performanţe au obţinut japonezii în ultimii 60 de ani.

Astăzi aveţi ocazia să însuşiţi această practică şi să faceţi paşi mici, dar siguri, spre noi şi noi realizări!

error: Content is protected !!