O casă de doar câteva mii de euro, proiectată în România!

Un arhitect braşovean vine cu o soluţie foarte ieftină pentru a ridica o casă. Elementul-cheie îl constituie pereţii, care se fac din baloţi de paie.

„Sunt interesat încă din perioada studiilor de proiectarea locuinţelor verzi. Am avut onoarea de a fi invitat de doi prieteni norvegieni, de la care am învăţat cum se construieşte o astfel de casă din baloţi de paie. Dacă pentru Occident un astfel de proiect are mai mult conotaţii ecologice, la noi ar putea deveni un proiect social datorită costurilor extrem de scăzute. Anul acesta o voi construi pe prima la Baia Mare şi sper să am proiecte în curând şi la Braşov, dar şi în alte zone din ţară“, spune arhitectul Bogdan Mureşan, citat de fermierulargesean.ro.

Baloţii de paie sunt un material perfect ecologic, ieftin, dar şi un foarte bun izolator termic, o problemă atât de actuală în părţile noastre. În afară de aceasta casele din baloţi de paie nu se tem de cutremure, având pereţi foarte elastici.

Deşi pare surprinzător, arhitectul braşovean afirmă că incendiul nu reprezintă un pericol pentru astfel de case, rezultat confirmat de teste speciale. Unicul risc pentru pereţii din baloţi reprezentându-l excesul de umiditate.

Baloţii de paie permit şi o viteză de construcţie foarte mare, toată procedura constând în următoarele:

— se face fundaţia, care nu e neapărat să fie din beton armat, ci poate fi făcută şi din pietre de râu cu mortar;

— se toarnă o placă de beton armat;

— se fixează tepuşe de lemn la colţurile clădirii, care vor alcătui carcasa de rezistenţă;

— se aşează baloţii de paie şi se fixează de carcasă, fixare ce poate fi făcută atât cu elemente speciale, cât şi cu sârmă obişnuită;

— pereţii se tencuiesc cu lut şi paie, apoi se dau cu var;

— acoperişul se face din materiale uşoare, adică lemn plus ţiglă metalică, şindrilă bituminoasă, şindrilă din lemn sau stuf.

Dacă se utilizează elemente de fixare speciale, se poate ridica şi mansardă sau chiar etaj. Bogdan Mureşan afirmă că structura poate susţine lejer o clădire de 100 m².

Acest tip de case a apărut în SUA în perioada când s-a inventat presa de balotat, adică pe la mijlocul sec. XIX. E uimitor că în SUA există o casă din baloţi de paie ce a fost construită acum 100 de ani.

error: Content is protected !!