O crassula (copacul banilor) de 5 stele! Iată cum îi formăm coroana!

Crassula sau arborele de jad trebuie să semene cu un copac. Pentru ca această plantă să crească ca un copac, în primul rând este nevoie să plantăm în ghiveci o singură plantă. Dacă vom planta mai multe crassule în același ghiveci, vom primi în rezultat un tufiș care va arăta foarte prost.

Totul începe de la formarea ramurilor.

Cum creăm ramurile?

Foarte simplu. După ce au început să crească frunzele, care care apar de obicei în perechi, trebuie să înlăturăm cu grijă ultimile două frunze de pe ram. Putem face asta cu degetele sau unghiile. După aceasta în locul frunzelor îndepărtate vor crește alte două-trei frunze și așa se va începe a forma ramul. Dacă în loc de două sau trei frunzulițe noi va apărea doar una, va trebui să o îndepărtăm și să așteptăm până ce vor apărea numărul necesar de frunze.

De ce anume două sau trei? Pentru că experiența arată că acest număr este optimal pentru crassulă. Astful ea va arăta frumos și va putea să se dezvolte normal. Un număr mai mare de 3 frunze la fel trebuie înlăturat, pentru că frunzele se vor îndesa peste măsură și estetica plantei va avea de suferit.

Cum tăiem ramurile?

Dacă ai scăpat momentul potrivit și crassula are formate mai mult de 3 ramuri, ramurile de prisos pur și simplu se înlătură. Dacă din contra, ai prea puține ramuri, atunci taie un ram deasupra la a doua pereche de frunze (nici într-un caz după prima). De aici vor începe să crească ramuri noi.

Ce putem face cu ramurile tăiate?

Vom putea sădi alți copaci de crassula, pentru că aceste ramuri dau ușor rădăcini în pământ sau în apă. După ce crassula va avea o rădăcină suficient de puternică, ea va putea fi mutată într-un ghiveci aparte.

Trebuie să îndepărtăm frunzele de pe tulpină?

Nu. Ele vor cădea singure la momentul potrivit.

Putem face un bonsay din crassula?

Nu chiar. Ramurile de crassulă să întăresc foarte greu iar pentru a forma un bonsay va fi nevoie de câteva decenii.

Cum alegem un ghiveci potrivit pentru crassula?

Rădăcinile crassulei sunt amplasate aproape de suprafață de aceea nu avem nevoie de un ghiveci adânc. Se recomandă ca diametrul ghiveciului să fie egal cu diametrul coroanei crassulei. Un ghiveci îngust va încetini creșterea plantei, de aceea dacă crezi că crassula ta crește greu, mut-o într-un ghiveci mai larg. Când schimbi planta dintr-un ghiveci în altul, păstrează și pământul original.

Sperăm că aceste sfaturi îți vor prinde bine și vei avea acasă o crassula de 5 stele!

error: Content is protected !!