Tot ceea ce trăiește sufletul se reflectă pe corp!

Noțiunea de „stres” a fost inventată de Hans Selye – savant canadian. Stresul este tensiunea, încordarea creată ca urmare a acțiunii mediului înconjurător asupra unui obiect și înseamnă oboseala materialului determinat de această tensiune. Astfel cuvântul „stres” a devenit cuvânt internațional și înseamnă o stare psihofizică a omului. Stresul poate fi definit în mult feluri, însă în general aceasta este o stare opusă a liniștii.

Ce este stresul?

Se spune că stresurile sunt necesare. Ele învață organismul să se adapteze în condiții noi, extreme, îl ajută să supraviețuiască și să-și încerce puterile, îl îmbogățesc cu noi experiențe.

În primul rând, la un anumit semnal puternic nervii reacționează și-l transmit către creier. Iar acesta la rândul său dă semnal către alte organe.

Stresul stimulează activitatea hipofizei care produce hormonul adrenocorticotrop care pregătește întreg organismul pentru a reacționa la o situație de pericol.

Hans Salye a observat că stresul produce trei reacții ale organismului pentru o acțiune îndelungată.

1. Mobilizarea tuturor rezervelor psihicului. Organismul se opune emoțiilor negative.

2. Obișnuința, adică rezistența la stres.

3. Epuizarea nervoasă și fizică care determină slăbirea organismului, în cazul unui stres prelungit.

În situațiile de stres în primul rând reacționează vasele sangvine, pereții lor se îngustează, iar spasmele vaselor, în caz de stresuri puternice, pot duce la creșterea presiunii sangvine ceea ce creează disfuncții ale inimii și chiar oprirea acesteia.

De asemenea, creierul elimină în sânge hormonul stresului. Dacă stresul este mai îndelungat, are loc disfuncția următoarelor organe:

— inimă

— stomac

— vezică biliară, ficat

— sistem digestiv

— glande suprarenale

— rinichi

— organe genitale

— piele

Multe persoane în situații de stres se comportă de parcă nu le-ar ajunge aer. Cauza constă în disfuncția diafragmei.

Stresul îndelungat scade nivelul de rezistență a organismului la boli. Sistemul imunitar slăbește, crește riscul de îmbolnăvire și poate duce chiar la deces.

Consecințele emoționale ale stresului sunt neliniștea, tulburările de somn, de memorie, capacitatea de a se concentra.

Este important să fim atenți la ce mâncați și ce beți, deoarece alimentele ajută la creșterea rezistenței organismului la situații de stres. Consumați produse ce conțin vitamina B1, B5, BB6, C, precum și crom, zinc, litiu, magneziu.

Organizația Mondială a Sănătății a numit stresul boala secolului. Stresul nu poate fi evitat, însă se poate reduce influența acestuia asupra organismului.

Ceea ce trăiți în interior, se reflectă pe corp.

— Pielea se face ca de găină, dacă sunteți emoționați.

— Se încordează mușchii

— La mânie se elimină bila

— Inima sare de bucurie sau se strânge de frică

Iată câteva alte dovezi:

— vă înroșiți când vă este rușine

— plângeți de tristețe

— vă luminați de bucurie

— sunteți palizi de frică

— „inima se duce în călcâie”

— „părul se face măciucă”

Înțelepciunea populară spune: „Privește-ți viața și îți vei vedea gândurile”. Fiecare om este responsabil 100% pentru acțiunile și gândurile lui. Tot ce gândiți, generează o anumită reacție în organismul nostru.

Gândiți-vă doar la lucruri pozitive și multe probleme vor dispărea.

Dacă sunteți stresați, opriți-vă puțin din activitatea dvs. și respirați adânc. Acesta este un truc cu ajutorul căruia veți relaxa organismul, sistemul nervos și veți stimula creșterea imunității.

Deși uneori având situații de stres sunteți mai motivați de a face ceva, astfel viața nu este atât de plictisitoare. De asemenea, trebuie să vă bucurați de stresul pozitiv – susținerea cu succes a unui examen, o călătorie reușită, câștigarea unui proiect etc.

Rețineți! Emoțiile dvs. trebuie să fie echilibrate de momente negative și pozitive.

error: Content is protected !!