Tundeți corect trandafirii și veți avea cele mai minunate flori în curtea dvs

Tunderea regulată a trandafirilor este garanția unei înfloriri bogate și a creșterii noilor lăstari. De aceea este foarte important să fie tăiați corect, de altfel, puteți pierde planta. Vă prezentăm în continuare câteva aspecte privind tăierea corectă a trandafirilor în funcție de tipul acestora.

Reguli generale de tundere a trandafirilor

Este foarte important să tundeți corect trandafirii în orice anotimp al anului. Tăierea oblică trebuie să se efectueze la aproximativ 5 mm mai sus de mugur.

Dacă doriți să aveți o tufă de trandafiri mai pufoasă, atunci tăiați ramurile de deasupra mugurilor care dau în exterior. Astfel noile ramuri vor crește în exterior, iar nu în centrul tufei. Dacă doriți să aveți o tufă verticală, atunci tăiați ramurile de deasupra mugurilor din interior.

De asemenea, trebuie să luați în considerație și vârsta tufelor. Plantele de un an se curăță aproximativ la jumătate din înălțime.

La al doilea an pe fiecare ramură se formează câte 2-3 lăstari care cresc din tulpina de bază. Nu trebuie să-i tăiați de la bază, deoarece anume aceștia asigură o înflorire bogată și longevitate trandafirului. Rămurelele de doi ani se taie la 2-3 muguri de la bază, iar cele de un an la mugurii de sus care sunt mai bine formați și sunt situați mai jos de butoanele care au înflorit.

La trandafirii maturi (începând cu al treilea an de viață) se înlătură complet porțiunile moarte, slabe și rămurelele scurte, crescute după tăierea de anul trecut. Pentru a avea flori cât mai frumoase trebuie să tăiați toți lăstarii laterali de orice grosime care cresc spre centrul tufei.

Tăierea trandafirilor hibrizi de ceai

Acest tip de trandafiri se curăță în formă de sferă. Butoanele se formează pe rămurelele din anul curent, de aceea se taie foarte scurt. Pe tufele tinere se lasă 2-4 muguri la o distanță de 15 cm de la nivelul pământului, iar la tufele mature se lasă 4-6 muguri la o distanță de aproximativ 20 cm. Pe rămurelele laterale la fel se lasă 2-4 muguri.

De asemenea, din centrul tufei se înlătură toate ramurile interioare care îndesesc tufa.

Tăierea trandafirilor din clasa floribunda

Trandafirii din această clasă, de asemenea, se taie foarte scurt, de altfel va crește o tufă voluminoasă cu ramuri slabe și rămurele mici. Planta nu se va istovi foarte mult după tăiere dacă se folosește următoarea metodă: unele ramuri se scurtează pentru a înflori mai devreme, iar ramurile de un an se taie doar 1/3 din lungime.

Pe ramurile tinere laterale se lasă câte 2-3 muguri, iar pe cele mai bătrâne- câte 3-5 muguri. Ramurile bătrâne care cresc din mijlocul tufei se taie complet.

Trandafirilor din clasa floribunda pe toată perioada de vegetație până toamna târziu li se taie ramurile crescute la fiecare 10-12 zile.

Tăierea trandafirilor de parc

Acest tip de trandafiri se tund foarte puțin toamna. Ramurile lor se leagă cu panglici, se îndoaie în pământ și apoi se acoperă. Tăierea de bază se efectuează primăvara.

După înlăturarea învelișului de iarnă ramurile se taie în așa fel încât să li se dea o formă frumoasă, pe ramurile laterale se lasă 2-4 muguri. Pe timp de vară florile care s-au ofilit se taie până la prima frunză.

Tunderea trandafirilor miniaturali

Acest tip de trandafiri se tund primăvara, de obicei în aprilie, iar toamna se înlătură doar ramurile rupte și slabe. Primăvara devreme lăstarii mari se scurtează 1/3 din lungime, iar ramurile moarte, slabe și bolnave se taie complet. Lăstarii deși din centrul tufei de asemenea se înlătură.

Tăierea trandafirilor acoperitori

La acest tip de trandafiri toamna se taie porțiunile care au înflorit, ramurile slabe și cele bolnave, se lasă cele puternice și tinere de la tulpina de bază care au crescut în acel an, dar se scurtează puțin. Ramurile laterale se taie la 2-3 muguri la o distanță de 10-15 cm de la bază. Ramurile lungi se îndoaie la pământ, se fixează și se acoperă. Primăvara se taie porțiunile afectate de ger și cele rupte.

Trandafirii urcători se taie foarte mult înainte de plantare. În celelalte perioade se tunde în funcție de modul de aranjare pe suporturi.

Tăiați trandafirii corect și vă veți bucura de florile lor minunate în fiecare an.

error: Content is protected !!